Genel Haberler

Türkiye de ilk defa açık deniz sondaj teknolojisi

23/07/2022, 12:34

Üniversite tercih programı kapsamında yeni ve meslekler önümüzdeki yıllarda gözde olacak alanlar ÖSYM tercih kılavuzunda “açık deniz sondaj teknolojileri” yer aldı.

Kılavuzda yayımlanan bilgiye göre, "açık deniz sondaj teknolojileri bölümünü ilk kez bu yıl öğrenci kabul edecek. Öğrencilere 3000 TL burs verileceği de bildirildi.

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Çaycuma Meslek Yüksekokulu'nda Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının bir alt şirketi olan TP-OTC, YÖK iş birliği ile ilk kez 2022-2023 eğitim

"Açık deniz sondaj teknolojileri" ve "açık deniz tabanı uygulamaları teknolojisi" olmak üzere 2 farklı bölümde başlanacak eğitimlere, 30'ar öğrenci yerleştirilecek.

Eğitim süresi boyunca TP-OTC operasyon lokasyonların da, uzun dönem stajlarla desteklenecek programlarda teorinin pratiğe taşındığı yerinde öğrenme modeli uygulanacak.

"Açık deniz sondaj teknolojisi" programının ders içeriğini, kuyularda gerçekleşen operasyonlara yönelik sondaj akışkanları, kuyu başı sistemleri, yönlü sondaj, kuyu servisleri, tahlisiye operasyonları gibi dersler oluştururken, "açık deniz tabanı uygulamaları teknolojisi" programı kapsamında ise su altı araçları, deniz tabanı bağlantı sistemleri, haberleşme sistemleri gibi dersler verilecek.

Diğer yandan önümüzdeki eğitim-öğretim yılında bu iki programa kayıt yaptıran tüm öğrenciler için eğitim süresince her yıl 12 ay boyunca burs verilecek.

Bursun miktarının 2022-2023 dönemi için aylık 3 bin TL olduğu bildirildi. Verilecek burs ile ilgili detaylı bilgi TP-OTC'nin resmi internet sitesinden yayınlandı.

Söz konusu programlardan mezun olacak öğrencilerin uluslararası arenada söz sahibi bir mesleğe, teorik ve pratik donanımla mezun olması hedefleniyor.

Bu programlara kayıt yaptırıp başarı ile mezun olan öğrenciler, TP-OTC yönetimindeki sondaj platformlarında, kıyı lojistik merkezlerinde, Sakarya Gaz Sahası Geliştirme Projesinde staj yapacak.

Programı başarıyla tamamlayan öğrenciler TP-OTC işe alım koşullarını sağlaması halinde, işe alım süreçlerinde öncelikli değerlendirilecek.

Geleceğin meslek gruplarından olan geniş ve zengin bir iş alanı olan sondaj sektörü hızla gelişmeye başladı. Ülkemizde gelişen teknoloji ile son zamanlarda sondaj sektörü yoğun iş talebi olduğu görülüyor.