Genel Haberler

Sondaj Çalışmalarında Önce Güvenlik

26/04/2017, 15:21

Sondaj çalışmalarında, personelin hayatı söz konusu olduğu için güvenlik çok önemli bir konudur.

Ayrıca, sondaj yerini güvenli kılan bir çok özellikler aynı zamanda sondaj çalışmasının en iyi bir şekilde tamamlanmasını ve iyi sonuçlar elde edilmesini de sağlamaktadır.

Sondaj Şantiyelerinde Genel Güvenlik Tedbirleri Nelerdir?: Sondaj çalışmasında görev alan bütün personel, uygun koruyucu giyecekler, baret ve çizme ile donatılmalı ve her ekipte bir ilkyardım çantası bulunmalıdır. Çalışan personele örnek olmak amacıyla sondaj mühendisinin ve diğer teknik personelin bu koruyucu malzemeleri giymesi veya takması gereklidir.

Sondaj yerinde alınabilecek güvenlik tedbirleri şunlardır;

Şantiye mahallinde yanıcı ot, ağaç bulundurulmamalı ve zemin düzeltilmelidir.

Kısa borularla veya ağaç direklerle, arazinin topografik yapısına göre şantiye sınırları belirlenmelidir. Etrafı direklerle çevrilen şantiyenin tel örgüyle veya naylon kuşaklarla çevrilmesi ve uyarı levhalarının yerleştirilmesi güvenlik açısından oldukça önemlidir.

Sondaj makinesi, tijler ve diğer bütün ekipmanlar düzgün ve sağlam bir şekilde dizilmelidir.

Sondaj sırasında alınacak tedbirler ise şunlardır; Sondaj makinesi çalışırken karşısında durulmamalıdır Tij vb. ekipmanlar, anahtarla tutulup morseti döndürmek suretiyle gevşetilmeye veya sıkılmaya çalışılmamalıdır. Tij, tij frenine tam olarak yerleştirildikten sonra morset yavaş bir şekilde döndürülmeli veya çift boru anahtarı kullanılarak tijler sökülmelidir.

Her sabah veya şiddetli yağmurlardan sonra yapılacak ilk iş, tambur frenlerinin kontrol edilmesidir. Çünkü, ıslak olması durumunda frenler tutmamaktadır.

Elmaslı matkap veya diğer bir kesici ekipman altına parmaklarınızı koymayınız. Sondaj işçisi, karotiyer veya muhafaza borularını kaldırabilecek kadar güçlü değilse belirli uzunluktaki bir ip halat ekipmanlara bağlanmak suretiyle ekipmanların kaldırılmasında kullanılabilir. Böylece, ekipmanın daha büyük bir kuvvetle çekilmesi ve uygun biçimde bir kalas üzerine konulması sağlanacaktır.

Tij ekleme veya sökme işlemlerine başlanılmadan önce, morset dönüşünün durdurulduğundan ve vitesin boşta olduğundan emin olmak gereklidir. Vites boşa alınmadan sadece debriyaja basarak makinayı boşa almak tehlikelidir ve yapılmamalıdır.

Muhafaza boruları kuyudan çekilirken, tambura fazla yüklenilmemelidir. Hidrolik şahmerdan veya kriko bu işlem için yeterli olabilir.

Sondaj’da Yaralanmalar

Sondaj çalışmalarında en çok meydana gelen kazalar şunlardır;

Makinanın morset veya tamburuna temas edilmesi sebebiyle kol kırılması Karotiyer veya muhafaza boruları kuyudan çekilirken, kesici uçlardan tutulması nedeniyle parmak kopmaları

Subaşlığının düşmesi nedeniyle çene kırılmaları Subaşlığı sıkıştığında, hortumu dönekten tutmaya çalışmak nedeniyle el bileği kırılmaları Morset anahtarının morset üzerinde bırakılması nedeniyle personel yüzünde yaralanmalarıdır.