Genel Haberler

Sondaj Gemisi Alınacak

04/05/2017, 15:58

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın petrol ve doğalgaz arama çalışmalarındaki öncelikli hedefleri arasında yer alan sondaj platformu ya da sondaj gemisi satın alımında, tercih gemiden yana kullanıldı.

Üç aya gemi satın alımı yapılacak ve ardından ilk sondaj bir yıl sonra Antalya açıklarında yapılacak. Bu bölgede 2-3 yerin tespit edildiği belirtiliyor.

Yapılan araştırmalar sonucunda, Akdeniz ve Karadeniz'de 20 kadar belirlenmiş potansiyel sondaj alanlarının bulunduğu öğrenildi.

Yapılan araştırmalar sonucunda, Akdeniz ve Karadeniz'de 20 kadar belirlenmiş potansiyel sondaj alanlarının bulunduğu öğrenildi.

Türkiye’nin çevresindeki denizlerde petrol ve doğal gazın ortaya çıkarılmasının sondaj platformu alımı ile mi yoksa sondaj gemisi alımı ile mi yapılmasında son karar alındı. Buna göre; maliyet ve iş yükü daha az olacağı için sondaj gemisinin alınması kararlaştırıldı. Akdeniz ve Karadeniz’de 20 kadar sondaj potansiyelinin olmasından dolayı geminin buralara gönderileceği bildirildi.

Gemi alım pazarlıkları için ihale komisyonu hazırlıklarına da başlandı. Gemi satın alma işinin 2-3 ay içerisinde gerçekleşmesi planlanırken, ilk sondajın da 1 yıl sonra Akdeniz açıklarında olacağı öğrenildi. Satın alınacak gemide olması gereken özellikler de belirlendi. Şu anda sondaj gemisi satın alınacak firmalardan teklifler alınmış durumda. Teklifler tam netleştiğinde satın alma işinin pazarlığını yapacak ihale komisyonu kurulmasına başlanarak, pazarlığa geçilecek.

Gemi satın alımından sonraki ilk arama Akdeniz’de Antalya açıklarında olacak. O bölgede belirlenmiş 2-3 yer olduğu belirtiliyor. Ancak hem Akdeniz, hem Karadeniz’de belirlenmiş 20 kadar potansiyel sondaj alanlarının bulunduğu bildiriliyor. Bu alanların hepsine kademeli olarak sondaj vurulacak.

Denizde sondaj platformunun maddi değerinin 500 milyon dolardan 1,5 milyar dolara kadar çıktığı kaydedildi. Sondaj platformu veya gemisi kiralama yöntemi ile de kullanılabiliyor. Kiralamada günlük tutarın ise 200 bin dolar ila 1 milyon dolar arasında değiştiği öğrenildi. Erkenden kiralama yapılarak sondaj çalışmalarına başlanmasına karar verildiği takdirde bu ihtimalin de gerçekleşmesi mümkün hale gelecek.

Bu arada geçtiğimiz günlerde Kıbrıs Magusa Bölgesi’nde Barbaros Hayrettin Paşa gemisi ile sismik aramalara başlanmıştı. Daha sonra hangi bölgede çalışma yapılacağına karar verilecek. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı gerek görürse gemi Kıbrıs’ın batısında ruhsat hakkımızın olduğu tartışmalı Güzelyurt Bölgesi’nde de sismik çalışmaya geçebilecek. Eğer Güzelyurt’ta sismik çalışma yapılmazsa, Batı Karadeniz’de Tuna Nehri’nde çalışmalara başlanacak. Tuna’da her halükarda çalışma olacağı için her şey hazır, sadece Bakanlığın kritik bir karar alıp almayacağı konusu üzerinde duruluyor.