Genel Haberler

Paralel Sondaj Haksız Kazanç

20/09/2015, 11:19

Paralel yapıya finansal destek sağladığı gerekçesiyle hakkındaki gözaltı kararı nedeniyle İngiltere'ye kaçan işadamı Akın İpek'e ait İpek Enerji A.Ş.'nin, Batman'da Türkiye Petrolleri A.Ş'nin petrol arama sahasının tam sınırında kuyu açarak haksız petrol elde ettiği ortaya çıktı.

Koza İpek Holding'in Başkanı Akın İpek'in "Türkiye Petrolleri (TP) bizim ürettiğimiz petrolü almıyor" iddiasıyla ilgili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, önemli değerlendirmelerde bulundu. Bakan Alaboyun'un verdiği bilgilere göre, İpek Grubu petrol adama sahası ruhsatını 2010 yılı Şubat ayında aldı. TP ise 2012 yılı Temmuz ayında kendi sahasında petrol üretimine başladı. Üç yıl boyunca sahada herhangi bir işlem yapmayan İpek Enerji, ilk kuyusunu 2013 yılının Mayıs ayında açtı. İpek Grubu'nun ruhsat aldığı saha ile ilgili 3 yıl boyunca hiçbir işlem yapmayıp, TP'nin üretim yaptığı saha sınırına sondaj vurması dikkat çekti.

ÜÇ YIL YATTI 5 AYDA 3 KUYU AÇTI

İpek Grubu bununla da kalmayarak, aynı yıl 5 ay içinde bu bölgede TP'ye sınır iki kuyu daha açtı. TP kendi sınırına yakın kuyular açılması üzerine harekete geçti. TP, yaptığı incelemeler sonucu İpek Grubu'nun aynı rezervden petrol çıkardığını belirledi. Bunun üzerine TP, İpek Grubu'na birlikte petrol üretme teklifinde bulundu. Bu işbirliği teklifine yaşanmayan İpek Grubu'nun sözleşmesi yenilenmedi ve TP, İpek Grubu'nun ürettiği petrolü 2015 yılı Şubat ayından itibaren almamaya başladı.

60 BİN VARİL FAZLA ÇIKARDI

İhtilaf üzerine TP tespitlerinde Batman Kozluk'taki petrol rezervinin, yüzde 90'ının kendi ruhsat sahasında, yüzde 10'luk kısmının ise İpek Grubunun ruhsat sahasında olduğunu belirledi. Bu tespite göre İpek Grubu'nun 56 bin varillik bir rezerve sahip olduğunu, ancak sözleşmenin iptal edildiği Şubat 2015 tarihine kadar ise 115 bin varil petrol çıkardığını belirledi.

İnceleme başlatıldı

TP, yaşanan ihtilaf üzerine rezervdeki petrol payının belirlenmesi için yabancı tarafsız uzman kuruluşu görevlendirdi. Söz konusu kuruluşun çalışmaları sürerken, bu yıl sonuna kadar tamamlanmasının beklendiği öğrenildi. Bu kuruluşun raporu doğrultusunda İpek Grubu'nun haksız şekilde temin ettiği petrolün iadesi için yargı yoluna başvurulacak. Ayrıca, sürecin hızlanması için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı da inceleme başlattı. Gerekirse, söz konusu bağımsız kuruluşun yargı kanalıyla görevlendirilmesi için işlemler başlatılacak. YeniŞafak